Mästaren och Margarita - Bulgakov

Det här är märkligt, mycket mycket märkligt. Men oerhört roande.

Mästaren och Margarita är en bok som jag har hört väldigt mycket om. När jag plockade ner den från hyllan på bokhandeln, hörde jag bakom mig: Det är den bästa bok jag läst.

När jag sen kom fram till kassan tittade kassörskan på mig och log; Åhh den är fantastisk. Jag hade inga höga förväntningar alls...

Nör jag sen började läsa boken, kände jag direkt, det här en rysk bok. På alla sätt och vis. Jag ringde till Jonas, som läst det mesta i rysk väg, och frågade: Vad menar de? Vem är vem? Har han två olika namn?

Jonas förklarade lugnt och stilla hur man läser det ryska ordet. Efter det gick det som på räls. Den ena skruvade situationen efter den andra.

Skruvat är ordet. Boken är fullständigt skruvad och underbar. Män som förvandlas till flygande grisar. Hin håle själv. Mästaren. Och ej att förglömma, nån slags mästerkatt i stövlarna. Det är precis så märkligt som det låter.

Nånstans i all dess praktfulla galenskap, tränger berättelsen om Pontius Pilatus, och Jesu död in och blir det mest naturtrogna och verkliga i boken.

Men slutsatsen blir ändå att det är en av de märkligaste (och kanske just därför) en av de mest minnesvärda.

Det är med största respekt jag avlämnar rapport. 5.

Till recensionerna igen...