Mästaren och Margarita - Michail Bulgakov

Mästaren och Margarita är kanske alla tiders kultbok. Michail Bulgakov har skrivit en svindlande text. Vad du än har läst innan, kan jag här och nu (under novembermånen) lova att ingenting liknar M&M.

Det börjar vid Biskopsdammarna i Moskva under Stalins tid, tar vägen om Jerusalem under prokurator Pontius Pilatus tid, för att däremellan hoppa mellan dröm och verklighet. En krokig väg som bär hela vägen till självaste Hin Håle.

Bara lyckan att få träffa på karaktären Behemot är värt mödan. Den svarta cigarrökande katten är kanske litteraturhistoriens allra mest skruvade gestalt. Fantasin flödar på ett sätt som bara kan liknas vid … syndafloden?

Manuskript brinner inte, står det i berättelsen. Tur är det. Bulgakovs enorma skröna publicerades aldrig under författarens levnad, utan först trettio år efter hans död. Jag har en känsla av att den flera gånger har överlevt eldens lågor.

Det finns böcker man bara måste läsa. På drift av Jack Kerouac, Brott och straff av Fjodor Dostojevskij, Pestens tid av Stephen King, Processen av Franz Kafka, Jack av Ulf Lundell, Djurens gård av George Orwell, Memoarer av Bob Dylan, Den gamle och havet av Ernest Hemingway, Bonjour tristesse av Francoise Sagan.

Mästaren och Margarita platsar inte riktigt i sällskapet. Men läs den ändå. Den kommer att berika ditt liv. Betyget? En läkarspritstark femma.

Betyg: Fem av sju K7´s.
Drick till: Nils Oscar Coffee Stout.
För Kentuckyseven, 23/11/2008, Jonas Löfvendahl.

Till recensionerna igen...