Erlend Loe
Fakta om Finland

1996 skrev Erlend Loe den kultiga Naiv.Super. En smått genialisk bok. Därmed har han själv lagt ribban. Gosse vad han river.

I Fakta om Finland (Loes fjärde roman) är storyn rätt kul. Huvudpersonen skall skriva en broschyr om Finland. Han träffar ett par finnar på landets ambassad och ljuger sig till jobbet. Han vet att finnar gillar sauna. Och vodka. De fuskar när de åker längdskidor. Han tror att de kör på vänster sida av vägen.

Ungefär där slutar det roliga. Loe hänger upp sitt skrivande på några bärande punkter. Tråkiga punkter. Som vatten. Skit i vattnet skriker jag, lite för högt, rakt ut i luften redan efter några sidor. Bönhörd blir jag ej. Det känns som om Loe fastnar i en skrivteknik som stryper ner berättelsen med ett tolvpunktsbälte.

En av få höjdpunkter är när huvudpersonen passar tjejens lillebror och de börjar lattja med ett motorcykeldataspel. Efter att illbrorsan somnat ”utslagen, stackarn, av sin egen medelmåtta” spelar han vidare mot datorn. Då funkar plötsligt humorn igen, den passagen gör mig grün av avund.

Loe skriver naivt. Det ger nya perspektiv och skapar roliga situationer. Men Erlend (norska för Erland?), för allmänhälsans skull, nästa gång du smartar fram en bok. Bry dig om berättelsen.

Betyg: Två av sju K7´s.
Drick till: Absolut inte vatten.
Lyssna till: Reklamfinansierad radio.


Till recensionerna igen...